HTML

Írta Troppauer Hümér

T. Hümér megpróbál politikusaink kijelentéseiből kiindulva továbbgondolkodni és tisztelettel megkérni a Nyájas Olvasót, hogy hasonlóképp cselekedjen. Véleménye szerint ugyanis komoly gond, ha egy mondást nem annak tényleges értelme, hanem a mondó személyére vonatkozó érzelmi attitűd alapján értékelünk. Mindebből fakadóan Hümér külön hálás azért, ha a Nagyérdemű Hozzászólók is tényekre, adatokra, konkrétumokra, és nem egymás ekézésére koncentrálnak.

Friss topikok

Miért nem követelnek tiszteletet a lengyelek?

2014.05.20. 09:33 THümér

Hevenyészett, ám reprezentatívnak tekinthető kutatásom eredményeképp megállapítottam, hogy az Európai Únió országai többnyire nem üzenik Brüsszelnek, sem óriásplakáton, sem más médián, hogy az adjon nekik tiszteletet. Ezt csak Magyarország teszi, nem is kicsi vehemenciával.

Ez elgondolkodtatott. A lengyelek nem szeretnék, ha tisztelnék őket? Vagy a csehek? A lettek, litvánok, finnek, olaszok? Vagy a görögök, a portugálok?

Megítélésem szerint e jelenségnek a következő okai lehetnek:

1. Az egész EU-ban egyedül a magyar népnek van igazi önérzete. Mi egy határozott, büszke, öntudatos nép vagyunk, aki az évezredes múltja során felmutatott számtalan világraszóló eredménye alapján elvárja, mi több: megköveteli a világ tiszteletét. Ezzel szemben az összes többi európai ország lakossága megszokta és elfogadta, hogy az őket irányító távoli központ lenézi és megveti őket - oly annyira, hogy erre már ereje sincs szót vesztegetni. Számos népnél e hallgatás oka nyilván az is, hogy pontosan tudják magukról, mennyire semmi elismerésre, tiszteletre méltó dolgot nem tettek történelmük folyamán és nem tesznek ma sem.

2. Brüsszel minden más népnek megadja a szükséges tiszteletet, csak a magyaroknak nem. Ennek megintcsak két oka lehet:

2.1. Magyarország annyira extrém jól teljesít, hogy Brüsszel és az EU-ban meghatározó szerepet játszó országok vezetése már belátta, hogy az itt elért szédületes gazdasági növekedést, páratlan stabil egyensúlyt, szárnyaló és már-már kirívó általános jólétet esélyük nincs elérni semmilyen általuk ismert eszköz bevetésével. Ezért kicsinyes, óvodás gyerekeknél jól ismert durcás reakcióval elkezdtek ránk mutogatni, bennünket csúfolni, minket kiközösíteni - de emögött semmi más, csak a puszta irigység áll.

2.2. Magyarország valamit alapvetően rosszul csinál. Mondjuk nem tartja be azokat a normákat, amiket a többi ország és a közösség egésze alapvetőnek tart. Vagy olyan eszközökkel ér el időszakosan elfogadhatónak tűnő eredményeket, amelyek kizárólag rövid távon hatnak, de semmiképp sem eredményeznek fenntartható, stabil állapotot - sőt, legtöbb esetben kifejezetten a jövő felélését, előre tönkretételét jelentik. És mikor ezekre felhívják az érintett ország vezetőinek figyelmét, azok mérehetetlen arroganciával és további trükkök százaival utasítják vissza a kritikát. Innentől a Közösségnek konkrét eszközei arra, hogy a rentitenst normális útra térítsék, már szinte nincsenek - de arra sincs okuk, hogy tiszteljék azt, aki ferúg mindent, amit ők értéknek tekintenek.

3. Brüsszel, az európai közösség, melynek Magyarország is része, pontosan egyformán tisztelettel viseltet minden tagország iránt. A "Tiszteletet Magyarországnak" jelszó egy olyan üres, tartalmatlan kampányfogás, melynek célja a történelemből igen jól ismert ellenségkeresés: lógassunk a nép orra elé egy olyan táblát, amin nagy betűkkel fel van írva, ki tehet arról, hogy nem élünk jól, nem fejlődünk, miközben mindenki, akivel együtt indultunk elhúz mellettünk. Nem ÉN vagyok az oka, nem TE, hogy nem állítasz elő versenyképes árut, hogy azt nem tudod eladni... nem ÉN, nem MI tehetünk gyengeségünkről, versenyképtelenségünkről, hanem ŐK, a kivülállók, a tudjukkik... ők, akik nem adnak nekünk tiszteletet. Követeljük hát meg ezt a tiszteletet tízezervalahány óriásplakáton - és akkor megnyugszunk, hogy mi mindent megtettünk a Haza gyarapodása érdekében. És akkor jóérzéssel megyünk haza, nézzük az egypárti tévéhiradót, olvasunk a manipulált ügyészségi döntésekről, megnyugszunk, hogy a manyup beforgatásával adósságunk csak hat százalékponttal nőtt és örülünk annak, hogy az EU-tól kapott töméntelen pénznek köszönhetően volt két olyan negyedévünk, amikor a gazdaság teljesítménye nem csökkent tovább.

28 komment

Címkék: EU Magyarország jobban teljesít Tiszteletet Magyarországnak

A bejegyzés trackback címe:

https://humer.blog.hu/api/trackback/id/tr966183981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nál 2014.05.20. 19:10:02

Nocsak, nocsak.
Ezt a kampányt senki nem jön megvédeni?

Egyébként számomra érdekes változatosságot jelent, hogy amíg általában egy politikai célú plakát képes belőlem mindenféle negatív érzést kihozni, ezt az "üzenetet" látva csak és kizárólag a szánalmas jelző jut eszembe.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2014.05.20. 19:15:47

Alapvetően minden ország tiszteli a másikat.

A magyarországi belharcoknak köszönhetően az EU gyakorló babái lettünk, és ezt mindenki érzi.

Nem arra utalok, hogy a Fidesz aki szembemegy az EU-val, vagy az MSZP aki lejáratja az országot, és eljárásokat kezdeményez a hibás.

Hanem arra, hogy jelenleg az EU hiszi és tudja hogy az országgal bármit megtehetnek, hisz védekezés képtelenek vagyunk a megosztottság okán.

A probléma, hogy már nemcsak a jelentős magyar kisebbségekkel rendelkező országok magyar komplexusairól van szó, hanem egy általános liberális zöld rohamnak is a céltáblái vagyunk.

nál 2014.05.20. 19:48:06

@Trompf:
"... egy általános liberális zöld rohamnak is a céltáblái vagyunk."

Én ezzel egyáltalán nem értek egyet, de tegyük fel, hogy így van.
Mit segít ezen egy ilyen üzengetés? Nem inkább nevetségessé tesz mindannyiunkat?

75. Vladys 2014.05.20. 19:55:59

Átlag "európai" most büszke, hogy Conchitára szavazott és nagy ívben szarik arra, hogy itt mik vannak óriásplakáton (feltételezhetően egy magyart se érdekel mik vannak kiplakátolva Észtországban).
Ez a szavazóknak szól, hogy Orbán milyen fasza, még az ejút is legyőzi.

_most_ 2014.05.20. 20:33:35

ez csak kampányfogás, nyilván ez EU tisztelhetné jobban is Magyarországot, de a többi országot se tisztelik jobban, ugyanúgy kikritizálják őket, ahogy minket. Az meg hogy Orbán fekete bárány lett az EU politikusai között azt csak magának köszönheti, nyilván egyik politikus sem fogja kihagyni a ziccert, hogy a felcsúti törpe Hitlerrel kampányoljon, hisz Orbánhoz képest nem nehéz előnyös színben feltüntetni magukat.

Argus 2014.05.20. 20:57:46

Ha egy embert tisztelünk, úgy nehezen találjuk meg a közvetlen hangot.Ezt képviseli Orbán. Ha viszont szeretjük,akkor közvetlen beszélgetésre is van mód és könnyen közös nevezőre juthatunk.

ostvan2 2014.05.20. 20:58:57

Sok ismerősöm dolgozik az EU államaiban. Akik sikeresek, akik jól érzik magukat, mert jól dolgoznak, azok - elmondás alapján - megkapják a kellő tiszteletet. Aki szarul dolgozik a kintiek megítélése szerint, aki összeférhetetlen, az úgy érzi, hogy őt (ismétlem: ŐT és nem Magyarországot) nem tisztelik eléggé. És elkezd követelni valamit, amit ki lehet érdemelni, de kikövetelni nem.

McKinney 2014.05.20. 21:30:02

De Kéhem Uhaim! Mostantól márpedig a hivatalos megszólításunk: Sehr geehrte Ungarische Volk!

Szelid sunmalac 2014.05.20. 21:37:50

@McKinney: Csak orulne szereny nepunk...csak orulne!

gizmo26 2014.05.20. 21:40:25

Nem mi csatlakoztunk az Unióhoz, ez egy átverás. Valójában ők csatlakoztak hozzánk, és így kialakult a Nagyon-Nagyon Nagy Magyarország. Csak ez még bennük valahogy nem tudatosult bennük, és ezért nem adják meg a kellő tiszteletet. Ezért most még finoman hívjuk fel a figyelmüket a kellő tiszteletre.

niklex 2014.05.20. 22:04:32

Hunyadi János nem kérte és nem követelte, hogy tiszteljék.
Valami ki nem deríthető ok miatt mégis az ő győzelméért szól a déli harangszó.
Lehet, hogy ő tett és elért valamit?

Brix 2014.05.20. 22:10:39

Magyarország nagy tiszteletet érdemel, hiszen az elmúlt években sorra hagytuk magunk mögött a többi országot: szlovákok, lengyelek , észtek , litvánok mind mögénk kerültek, egy főre jutó GDP tekintetében. 2014 is igazi sikerév lesz: akár 2,5%-ot is nőhet a gazdaság, így 2015-re elérhetjük a 2007-es szintet...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.05.21. 00:24:44

@McKinney:

"Sehr geehrte Ungarische Volk!"

Jó lesz az úgy is, hogy "Sehr geehrtes ungarisches Volk".

Nem tudom, miféle óriásplakátról van szó, de azt hiszem, jobb is így.

@niklex:

"mégis az ő győzelméért szól a déli harangszó.
Lehet, hogy ő tett és elért valamit?"

Úgy érted, ő és a hős harcosai?

NemNick 2014.05.21. 05:31:38

Tök egyszerű, miért: Mert nekik vannak igazi teljesítményeik, nemcsak látszatmegoldásokat tudnak kiszenvedni.

Amúgy Európa nagyjából lesz@rja a történelmünket, meg hogy szerintünk mi mit tettünk érte. Meg hogy - megintcsak szerintünk - mikor és mit kellett volna tennie - értünk.

Azt nézi, most miért vagyunk értékesek a számára.
Konkrétumok, valaki?
Naugye.

Ezért van ez az itthoni agymosottaknak szóló szánalomkampány.
Ja, és a jobbiktól elhalászandó min. 500000 szavazóért.

32FNewYork 2014.05.21. 06:15:27

"Miért nem követelnek tiszteletet a lengyelek?"

Mert már eleve akkora, mint Németország.

Six 2014.05.21. 06:15:57

most komolyan: hány komment kell ahhoz, hogy valaki megvédje végre a csúti ártányt és a plakátjait? semmi libsiséz, semmi komcsizás? mivé lett ez a világ...

Behajtó70 2014.05.21. 06:49:06

A blogger vagy 15 éves, vagy csak szellemileg visszamaradott. Fogalma sincs olyasmiről, mint az országok piaci ereje, mérete, vagy olyasmiről, hogy a nagyobbak elnyomják a kicsiket, így a kicsiknek ki kell állniuk magukért, ha nem akarnak beolvadni, ha meg akarják tartani identitásukat.

A Lengyelek a volt komcsikat régen kiszórták a politikából egy huszáros vágással, mi meg az eu-ba küldtük őket, ők meg a saját házukba szartak. Ezért basztatnak minket Brüsszelből.

Vagy ti tényleg olyan agyhalottak vagytok, hogy azt hiszitek, egy ilyen portugál senki, egy Tavares azzal foglalkozik az óceán partján, hogy Magyarországról elmélkedjen?

A megvédés egyet jelent: tőletek!

Behajtó70 2014.05.21. 06:50:11

@Six: úgy néz ki, rajtam kívül le se szar benneteket senki. Én is csak azért jöttem, hogy a leszarás meglegyen.

Pipas 2014.05.21. 07:01:27

@niklex: "Valami ki nem deríthető ok miatt mégis az ő győzelméért szól a déli harangszó."

Közismert urban legend, ne dőlj be neki.

midnight coder 2014.05.21. 07:08:49

Szerintem valakinek nem nagyon volt jó ötlete arra, hogy mit lehetne írni a táblára. Ezért volt ez a hülye kampány.

Ennél már csak az Együtt PM kampánya hülyébb, amikor indiánnak kifestett Bajnai hirdeti hogy ő magyar és európai. Csak az hiányzik a szöveg alól, hogy Uff, én beszéltem. Persze, a Jobbik sem piskóta a Magyar gazdaságot, európai jövedelmet plakáttal, ami persze jól hangzik, csak óvodásnál kevésbé naiv ember elég nehezen hiszi el. Az MSZP-nek is láttam valami plakátját, de az olyan jellegtelen volt, hogy őszintén szólva nem rémlik hogy mi volt rajta.

MACISAJT 2014.05.21. 07:20:16

Hevenyészett, ám reprezentatívnak tekinthető kutatásom eredményeképp megállapítottam, hogy az Európai Únió országai többnyire nem üzenik Brüsszelnek, sem óriásplakáton, sem más médián, hogy az adjon nekik tiszteletet. Ezt csak Magyarország teszi, nem is kicsi vehemenciával."

Lószart, mama.
A lengyelek például hevesen üzentek és üzenik:

2013-12-24 14:13:00
Brit munkavállalás: Walesa és Kaczynski is tiltakozik
Levélben tiltakozott David Cameron brit miniszterelnöknél a kelet-európai munkavállalókról tett kijelentései miatt Lech Walesa volt lengyel államfő és Jaroslaw Kaczynski egykori kormányfő - írta a keddi Financial Times.

A londoni gazdasági napilap beszámolója szerint a Nobel-békedíjas Walesa "irracionális és rövidlátó" magatartással vádolta Nagy-Britanniát az uniós bevándorlással szembeni, egyre szigorodó brit hozzáállás és nyilatkozatok miatt. Az egykori lengyel államfő szerint London hálával tartozik azért a szerepért, amelyet Lengyelország a kommunizmus megszűnésében játszott."

De tiltakoznak bármiért mégpedig igen hevesen: a cigaretta reklámok szabályozása ellen vagy akár Obamat is elküldték a picsába valljuk be, és bárkit aki a Lengyelország területén levő náci koncentrációs táborokat bármilyen összefüggésbe hozná a lengyelekkel.

MACISAJT 2014.05.21. 07:23:30

@MACISAJT:

Lengyelek tiltakoztak a "lengyel koncentrációs tábor" kifejezés ellen

2010. november 15., hétfő, 20:58
Szerző: MTI

Lengyelországból közel százezer aláírással levelet küldtek az amerikai médiának, tiltakozva a "lengyel koncentrációs tábor" kifejezés használata ellen a "lengyelországi" helyett.

A levélben emlékeztetnek arra, hogy a nácik voltak azok, akik a II. világháború alatt az auschwitzihoz és treblinkaihoz hasonló haláltáborokat létesítették Lengyelország területén. A 89 ezer aláíró között vannak olyan neves személyiségek is, mint Lech Walesa egykori köztársasági elnök, Radoslaw Sikorski külügyminiszter, vagy Jan Kaczmarek és Krzysztof Penderecki zeneszerző.

A követelés nem új, akárcsak a "lengyel koncentrációs tábor" kifejezés használata az amerikai sajtóban. A varsói külügyminisztérium rendszeresen tiltakozik, amikor találkozik vele a lapokban. A tiltakozó levél egyik címzettje a The Wall Street Journal napilap, amely májusban két cikkben is használta ezt a téves meghatározást. Az aláírók szerint a "lengyel koncentrációs táborokra" való utalás a holokauszttagadók érveit erősíti, kitörli az emlékezetből a nácizmus hatmillió zsidó áldozatát, és azt, hogy Lengyelország szenvedte meg leginkább a fasizmus embertelenségeit."

Kész.Mindenki szenvedte, ahogyan Ausztria is a virágesős 1938-as Anschlusst...
csak Magyarország volt náci, ugye.

T mint T 2014.05.21. 07:24:22

Ezt a bejegyzest mindenkinek el kene olvasni. Foleg azoknak, akik a tiszteletet nem kierdemelni, hanem kovetelni szoktak.

makro67 (törölt) 2014.05.21. 07:48:26

No, az agyatlan fidesztáliboknak egy idézet a Narancsos Főpaptól, még 20009-ben.

„Sokszor olyan kudarcokért is Európát szidjuk –akaratlanul is a kormányzat érdekeinek megfelelően – amelyekért pedig nem az EU, hanem a magyar kormány a felelős. Csak éppen a kormány kommunikációs gépezete a felelősséget ügyesen áthárítja Brüsszelre.. Hazánk csatlakozása óta a magyar polgárt sok szempontból az Európai Unió óvja –nem egy esetben saját kormányának politikájával szemben.” (Orbán Viktor 2009)

Klassz, mi?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.05.21. 07:55:23

További rejtélyek, hogy ha tényleg Brüsszelnek üzeni, akkor miért magyarul írta és miért Magyarországon plakátozza ki, ahelyett, hogy elküldené egyenesen Brüsszelbe?

@Behajtó70:
Hát, igen, Portugália hatalmas piaci ereje...

sas70 2014.05.21. 09:54:28

Az a rohadt únijó azt se engedi, hogy az összes támogatást rögtön a haverok számlájára utaljuk, mindenféle indoklást, versenyt, pályázatot, meg elszámolást kérnek. Hát milyen világ ez már, hogy az Eu-s polgárok adóiból kapott támogatással nem csinálhatunk amit akarunk!? Szégyelljék magukat! Igenis több tiszteletet és ne ugassanak bele, hogy kinek adjuk a lóvéjukat!

nál 2014.05.21. 10:03:04

@makro67:
Ez nagyon jó találat!

Six 2014.05.30. 16:47:00

@Behajtó70: segítesz, hogy kit kell érteni "bennetek" alatt? szőkék, alacsonyak, komcsik, zsidók, bárki aki mást gondol, cigányok, bárki aki bármit gondol, barna szeműek?
süti beállítások módosítása