HTML

Írta Troppauer Hümér

T. Hümér megpróbál politikusaink kijelentéseiből kiindulva továbbgondolkodni és tisztelettel megkérni a Nyájas Olvasót, hogy hasonlóképp cselekedjen. Véleménye szerint ugyanis komoly gond, ha egy mondást nem annak tényleges értelme, hanem a mondó személyére vonatkozó érzelmi attitűd alapján értékelünk. Mindebből fakadóan Hümér külön hálás azért, ha a Nagyérdemű Hozzászólók is tényekre, adatokra, konkrétumokra, és nem egymás ekézésére koncentrálnak.

Friss topikok

A Különadók Logikája

2014.12.06. 19:26 THümér

Kiváló értekezés mutatja be a 2015 évi költségvetési tervezet alapján a Szektorális Különadók mértékét, struktúráját, döbbenetes nagyságrendjét gazdaságunkban (http://www.portfolio.hu/).

A különadók - tranzakciós illeték, reklámadó, élelmiszer-felügyeleti díj, telekom-adó, távvezeték-adó stb stb  hivatalos logikáját kiválóan ismerjük, hisz Kormányunk vezetőii kevés lehetőséget mulasztanak el annak hangsúlyozására, hogy akik rendkívüli profitot érnek el, azoknak rendkívüli módon kell hozzájárulniuk a közös terhek viseléséhez.

Lépjünk most túl a triviális első gondolatokon (hol húzzuk meg az 'extra profit' határát; miért árbevételre és nem tényleges nyereségre vetik ki ezen adók jelentős részét; ha a személyi jövedelemadónál az az igazságos, hogy mindenki jövedelemtől független fix kulccsal adózik akkor a gazdaságban miért ennek szöges ellentéte a jó ...) és nézzük a hivatkozott cikk által is érintett kérdést: mit üzen e különadók rendszere a gazdaság szereplőinek? Az üzenet pedig roppant egyszerű: "Kedves gzadasági szereplő! Ha vállalatod olyan eredményes lesz, ami mellett már megéri számodra a magyarországi működés, akkor mi elveszünk tőled annyit, hogy nyereséged legfeljebb az alsó-középátlagnak felelhet meg. Tisztelettel: Magyarország Kormánya."

No vajjon mit gondol erre egy szabadon mozgó, a tőke vonzásában versengő piacok között válogatni tudó befekető? Tippeljünk:

a) "Hej de remek, hogy a jó sok befektetett tőkém és vállalt kockázatom átlag feletti hozamából ily jelentősen járulhatok hozzá a Magyar Költségvetés egyensúlyának megteremtéséhez! Nosza rajta és fokozzuk befektetéseinket, vegyünk fel több dolgozót, legyünk még sikeresebbek, hogy ennek hatására egy olyan kategóriába léphessünk, melyben sávosan már 50% reklámadót / 5% élelmiszerbiztonsági hozzájárulást stb-stb fizethetünk, és így nyereségünk még az eddiginél is alacsonyabb lehet! Hurrá!"

b) "Kapjátok be, fiúk. Románia, Bulgária, Horvátország vagy épp Csehország vagy Lengyelország nem folytat unortodox gazdaságpoilitikát, hozzá ez utóbbiakban még értelmes méretű piac is van. Lássunk neki, hogy a legkisebb veszteséggel leépítsük a magyarországi befektetéseinket.  És akkor majd különadózhat nektek a Mészároslőrinc meg a Baldaufvilmos."

 

Tartok attól, hogy a válaszok inkább a b) opció felé hajlanak. És akkor nagyon jó, hogy sokat pofáztunk "arányos közteherviselésről", "társadalmi igazságosságról", de konkrétan tönkre fogunk menni. Mert a világ nem alkalmazkodik a mi bölcsességünkhöz. Nekünk kellene végtelen bölcsességünkben a világ működésére tekintettel lennünk.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://humer.blog.hu/api/trackback/id/tr886303450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása