HTML

Írta Troppauer Hümér

T. Hümér megpróbál politikusaink kijelentéseiből kiindulva továbbgondolkodni és tisztelettel megkérni a Nyájas Olvasót, hogy hasonlóképp cselekedjen. Véleménye szerint ugyanis komoly gond, ha egy mondást nem annak tényleges értelme, hanem a mondó személyére vonatkozó érzelmi attitűd alapján értékelünk. Mindebből fakadóan Hümér külön hálás azért, ha a Nagyérdemű Hozzászólók is tényekre, adatokra, konkrétumokra, és nem egymás ekézésére koncentrálnak.

Friss topikok

Mert így igazságos

2014.06.14. 16:44 THümér

Most meg azt mondja Orbán Viktor, hogy a szektorális különadók amíg ő hatalmon van, biztos, hogy maradnak, mert az így igazságos.

Szögezzük le a legelején: mélységesen egyet lehet érteni azzal a gondolattal, hogy aki másoknál jelentősen, esetleg aránytalanul több jövedelemhez jut, az valóban járuljon hozzá az egészségügy, a közös közlekedés, az oktatás, az elesettek megsegítése és a többi valóban fontos ügyhöz az átlagnál több, akár sokkal több pénzzel. Azaz fizessen több adót. Ez így igazságos - nincs is ebben vita a világban, minden civilizáltnak tekintett országban az adórendszer valami ilyesmit próbál megvalósítani.

A sajátos magyar megoldással kapcsolatban azonban felmerül néhány kérdés.

Mint például....: Miért nem óhajtjuk következetesen érvényesíteni ezt a nemes elvet a magánszemélyek személyi jövedelemadója kapcsán? Miért kell a több milliárd Forintos osztalék után ugyanúgy csak 16 (hamarosan pedig már csak egyszámjegyű...) százaléknyi adót fizetni, mint a minimálbér után? Csak a pártokhoz közelálló mostanában meglepően sikeres vállalkozók visszaosztásra magáncélra felvett osztalékának lépcsős megadóztatásával olyan nagyságrendű bevételhez jutna az államkincstár, mint amennyit a legfrissebb gumicsont, a reklámadó fog hozni.

Vagy aztán: a kiugróan nagy, egyes (talán nem megalapozatlan) nézetek szerint: igazságtalanul nagy hasznot termelő társaságok megadóztatására miért nem a társasági nyereségadót tesszük igazán progresszívvé? Itt is lenne tere a kreatívkodásnak. Lehetne példának okáért az akár abszolut értékben, akár az árbevétel (mérlegfőösszeg) arányában kiugróan magas nyereségű vállalatok tiszta profitjának adóját megállapítani a mai, marketing szempontból roppant vonzó érték helyett valóban magas aránnyal. Ezzel valóban lépnénk az igazságosabb közteherviselés felé: nem a Miniszterelnökünknek épp ellenszenves gazdasági szektorok illetve vállalatok, hanem minden kiugróan magas profithányaddal működő társaság hozzájárulna komolyabban az államkassza dagasztásához.Ha a reklámok közvetítéséből, a telekom-árakból, a szemétszállítási díjakból befolyó bevételek extrém magas profitot eredményeznek, fizesse e valódi extraprofit jó részét adóként a cég. De fizesse ezt a magasabb adót az is, aki ugyanolyan, esetleg magasabb adózás előtti nyereség-százalékot ér el útépítésből, gázszerelésből, kőbányászatból, tanácsadásból vagy élelmiszer-üzletlánc működtetéséből.

További izgalmas mellékhatása a magas nyereségadó hányadnak, hogy az e kategóriába eső cégek érthető módon már nagyon utálják a sok adót, ezért mindent megtesznek, hogy a magas határok alatt maradjanak - ez pedig mindenütt további beruházásokat, olyan költségek felvállalását eredményezi, ami végeredményben a gazdaság fejlesztését jelenti. És ha ezzel a Nagy És Gazdag Cég ezzel megússza a magas adókulcsot, az általa emiatt elköltött összegek más szereplőknél keletkeztetnek szintén adóköteles jövedelmeket. És munkahelyeket. Ami szintén adót termel. Az államkassza megkapta, ami neki jár.

(Persze: a magas kulcs alá jutás elkerülésének számos kevéssé elegáns módja is van. Ezeket viszont értelmes - egyébként nagyrészt meglévő! - szabállyal és természetesen profi, részre nem hajló ellenőrző apparátussal kell és lehet a minimumra csökkenteni.)

 

Természetesen Troppauer Hümér naívságának is vannak határai. Sejti, hogy ha kormányunk az igazán igazságos teherviselést egyszerű, általánosan érvényes, átlátható módszerekkel akarná megvalósítani, akkor sokkal nehezebb lenne kedvenc gázszerelőnket, baráti nagyvállalkozókat, fülünknek kedves híreket adó orgánumokat kihúzni a magasabb adófizetési terhek alól. És akkor senki nem támogatná százmilliókkal a Legcivilebb Összefogást.

Alighanem hát ilyen megfontolások állnak kormányunk ferde logikája mögött. De könyörgöm, akkor legalább ne mondjuk, hogy ez így igazságos.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://humer.blog.hu/api/trackback/id/tr386301010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása